Friday, January 14, 2011

masak Asam tetel

Tu dia...dia maiii dah........masak asam tumis tetel(tetel ni adalah daging cincang)
Selalu makan dengan nasi dan ikan kering dan sayur campur campak campak tu la.....tapi nak menyediakan kenala sabar ye...tetel tu lepas beli....cuci dan terus rebus...air biar cukup tetel tu tenggelam atau kalau ada pressure cooker...lagi la senang. Rebus hingga empuk..makan masa gak kalau pakai periok primitif. Kalau dah empok....ambil tapis dan tapis rebusan tetel tadi, asingkan tetel dan air rebusan. Air rebusan tu pulak, di masukkan dalam bekas dan masukkan ke dlm freezer untuk 30 minit hingga 1 jam...jangan sampai beku lak. Bila dah separa beku, kita akan lihat lemak dari air rebusan telah membeku dan berwarna putih...ambil lemak lemak tu dan buang ke dalam tong sampah...jgn buang kat sink nanti tersumbat cik oiiiii. Senang kan...lemak tu berkeping keping dan senang sungguh nak buang. Proses pembuangan lemak ni dilakukan, agar lemak tidak ikut sekali dimasak dan kesannya nanti bibir kita akan rasa macam bibir Kunta Kinte lak...selaput dek lemak tetel.....OK...sekarang kita gi ke bahan bahan nya

Bahan-Bahan

  1. Daging tetel - 1kg
  2. Cili blend...blend sendiri kat rumah
  3. Bawang merah 4 ulas
  4. Bawang putih 3 ulas
  5. Halia 2 inci
  6. Lengkuas - 2 inci
  7. Serai 3 batang dititik jahat sangat sampai kena titik eh)
  8. Beberapa keping asam keping di gunting halus....
  9. Minyak untuk menumis
Cara-cara

Setelah tetel tadi dah menjalani proses rebusan, potong la mana yang agak besar tu..jadikan bite size. Bawang putih dan bawang merah, di kawenkan dalam lesung dan henyak la mereka sampai separa lunyai...masukkan juga halia....tumis bahan bahan ni tadi..dalam periok Vision yang mahal...(ala nak guna periuk biasa pun boleh cap Buaya) setelah naik bau nya, masukkan cili blend..dalam 2.5 sudu (ikut la kalau nak pedas...kasi up la portion cili tu)teruskan adengan mengacau bahan bahan tu....masukkan sedikit kunyit serbuk (ke serbuk kunyit? whatever la ye)diiringi dengan serai tadi, kacau lagi dan masukkan garam dan kalau nak masukla serbuk perasa sikit aja. teruskan dengan memasukkan asam keping tadi...tambah air rebusan daging  tadi dan masukkan juga tetel. Biar ia nya mereneh dengan api yang medium...sambil tu boleh la goreng ikan masin kat stove sebelah tu....mesti waktu ni bau dan aroma ikan masin telah menyelubungi seluruh dapur rumah....jiran jiran pun mesti tertanya tanya....sapa la yang goreng ikan masin tu......phehhhhh naik selera.
Setelah mendidih, check rasanya..rasa asam nya, garamnya dan setelah membuat alteration sana dan sini...maka masak asam tu bolehlah dimakan...kalau mak G, selalunya akan makan pada esok hari...setelah asamnya sebati, tu la pasal masakan ni selalunya dibuat pada waktu malam..untuk di makan esok hari bersama sama Roti Pratha atau roti biasa aja......Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment