Tengahari ini Mak G dah selesai masak untuk 2 jenis lauk (sebenarnya ada 3 jenis menu...1 tu siaran ulangan)
Hari pun sekejap mendung sekejap panas...maka lauknya pun ala ala gitu gak le....
Menu pertama untuk tengahari ni:
Sambal Sotong basah
Mula-mula dipertontonkan gambar nya dulu...ambil feel dulu...pastu tarik nafas dan jangan lepas lepaskan sampai esok.....
Sambal Sotong Basah |
Sotong - 8 ekor
Cili kering blend - 3 sudu besar
Bawang besar - 1 biji di hiris hiris
Asam keping 1 keping yang besar
Garam, gula dan serbuk perasa...kalau nak berperasa la.....
Memula...of course la, pergi la pasar beli la sotong....jangan menyotong sudah ler. bersihkan dan potongla ikut suka anda, bulat bulat boleh, potong keping keping segi empat pun boleh. Ditoskan sotong tadi.
Tumis bawang besar sekali dengan cili blend, tumis dengan menggunakan api yang sederhana dan dikacau sentiasa. Tumis sehingga cili masak dan masukkan la garam, serbuk perasa dan asam keping. masak lagi hingga betul betul garing, bukan hangus. Baru masukkan gula kacau lagi dan bila gula sudah hancur, masukkan sotong tadi, kacau sentiasa dan tambah air jika perlu. Jangan masak lama lama sangat, nanti sotong jadi liat..rasa macam getah pulak nanti.
Rasa garam, asam dan gula nya...repair la mana mana yang patut...ikut selera sendiri....well...dah siap.........
Sayur Campur |
Sayur seperti cauliflower, buncis, carrot, cendawan tiram, cendawan kering...anything la..asalkan sayur....
Bawang besar 1 ulas dipotong wedges
Bawang putih 2 ulas dihiris nipis
Dada ayam sebagai perencah
Cili hidup sebagai penghias taman
Garam, chicken stok dan sos tiram sedikit
Sayur dipotong ikut citarasa si tukang masak, cuci besih dan ketepikan.
Dada ayam dipotong melebar sebesar ibu jari anda maknanya kalau jari anda besar, besar la daging ayam tu.
Tumis bawang bawang dan cili, dengan api yang sederhana. Setelah bawang agak layu, masukkan isi ayam, di kacau dalam 2 minit, masukkan pula garam, sos tiram dan serbuk chicken stock. Tambah sedikit air.
Masukkan pula sayur yang agak lambat empok, seperti carrot dan kacang buncis. Dikacau, tapi jangan sampai layu sayur tu pulak.
Kemudian, diperingkat ini la anda kena uji kebolehan anda....rasa garam dan semua nya..adakah OK atau tidak...di adjust mana mana yang patut...maka baru la masukkan sayur sayur lain seperti cendawan .
Dikacau kaup terbalik sekejap aja.....tutup api nya dan dah siap....................
Maka hidangkan la hidangan anda dengan penuh kasih sayang..............
No comments:
Post a Comment