Friday, January 14, 2011

Simple but yummy yummy.......

Apa yang anda nampak dalam gambar ini?????
Menu kali ini adalah salah satu masakan yang paling simple dan digemari oleh penghuni No 49 Jalan 4/6 Bandar Baru Bangi......senang jugakla Mak G nak sediakan....teringat sewaktu Mak G menjaga Nenek Endon masa sakitnya...dia teringin nak makan masakan ini...apalagi Mak G pun buatkan la...tapi dia makan sikit sangat...tapi puashati sebab sebagai anak dapat menyediakan makanan yang emak kita hendak makan....jadi pada sesiapa yang emak mereka nak makan masakan ni buatkanla...senang sangat!!!

Bahan-bahan

  1. Ikan kembong yang sederhana besar..kalau besar sangat tak sedap, bersihkan dan goreng dengan penuh kasih sayang ye..biar garing bukan hangus......
  2. Bawang besar - 1 biji...minimise- kan penggunaan bawang...tengah mahal
  3. Bawang putih - 3 ulas di ketuk sikit dan dihiris 
  4. Halia mengikut ukuran ruas pertama jari telunjuk anda...pandai pandai la adjust sapa sapa yang jarinya kontot!...di hiris halus ye... 
  5. Asam keping - dalam 3 keping yang besar 
  6. Lobak manis.....warna putih dan ada jual di supermarket, kalau tak ada tak apala  jangan nangis lak
  7. Cili hidup merah dan hijau..kalau nak pedas letak la cili api
  8. Gula, garam dan serbuk kunyit
  9. Air masak - 1 - 2 cawan la...tengokla berapa ekor ikan nak masak kan...
Cara-cara

Setelah ikan digoreng dengan kunyit garam...letak tepi dulu. Kurangkan minyak dari kuali goreng ikan tadi. Tumis pulak bawang besar dan bawang putih dan halia...senyum la bila memasak...nanti makanan yang kita masak akan jadi enak sebab di masak dengan kasih sayang TLC la konon!
Masukkan garam, asam keping, sedikit gula..masa ni bila gula dah hancur...bolehla rasa apa yang kurang boleh tambah..ikutla rasa lidah tukang masak eh...
Kalau dah ok, masukkan serbuk kunyit, cili hidup merah dan hijau tadi sekali dengan sedikit air yang suci......api biar sederhana ye....bila dah betul betul rasanya OK...barula di masukkan ikan goreng tu sekeluarga ke dalam kuah yg masih mereneh tu.....di gaul mesra ikan tersebut dan dalam masa 3 minit...bolehla angkat dan terus hidang......
Masakan ni sesuai sangat untuk orang demam dan orang yang tak demam....kalau tak abis, masukkan dalam bekas dadih...jangan masuk dalam Tupperware, sebab nanti akan meninggalkan kesan kunyit kat Tupperware..sayang la pulak..
OK senang kan...bolehla mencubanya, masakan ni dari suami hingga la ke anak kecik boleh makan...tak pedas........so Enjoy cooking

No comments:

Post a Comment