Friday, January 20, 2012

Today 20th January 2012

Assalam...this is our breakfast for today..Aida and Azri seemed to love eating it..well..air tangan ibu kan....tu la nanti akan dikenang oleh anak anak apabila kita tiada di dunia ni ..kenangan la yang ada.
Ini gambarnya...kita ambik mood dulu
Spiral Pasta with Chicken

Ini pulak resepi nya......
Spiral pasta...ikut la nafsu anda banyak mana nak buat (try 1/2 pack first San Remo Vegeroni Spirals)
Bawang putih 2 ulas- di cincang
Bawang besar - 1 biji yang sedang. Di hiris ye
Halia....15cm..sikit aja..
Telur - 3 biji
Isi ayam - ikut suka la..dipotong lebar.
Cendawan butang - 3 ulas (yang besar ye..di hiris)
Cili hijau - hurm.....2 ulas la..di hiris jugak
2 biji buah tomato..dipotong ikut suka, buang seeds nya...
Bell pepper - 1/2 biji la.potong memanjang
Carrot - 1/2 batang di hiris kasar..jangan halus sangat nanti tak terasa
Cauliflower - a few florets la
Callery stick - 1 dahan aja  hiris gak
Garam, serbuk lada hitam/putih, chicken stock granules, sedikit minyak bijan dan sedikit minyak untuk menumis.
So, first sekali...rebus pasta...dalam 5 - 8 minit, toskan tapi tinggalkan sedikit air rebusan bersama pasta tadi.
Start tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga ada bau wangi.
Masukkan ayam, dan masak ayam tu hingga tukar warna ke putih.
Masukkan carrot, cauliflower dan cili hijau
Lepas 2 minit, ketepikan bahan bahan yang ada dalam kuali dan masukkan telur...buat macam kita buat scramble egg la sampai telur masak baru combine semua dalam kuali tu semula.
Rasa garam, tambah serbuk lada hitam, rasa pedas, masin dan sebagainya....letakla chicken stock granules...dalam 2 sudu teh
Masukkan terus pasta dengan sedikit air rebusan tadi...di gaul dan rasa la mengikut selera anda semua.
Kalau dah sesuai dengan selera anda, dash-kan sikit minyak bijan untuk extra aroma.
Hidangan ini memang sesuai untuk anak anak yang sentiasa lapar......macam anak anak aku ni....
OK...harap boleh membantu anda jika menghadapi masalah kebuntuan...apa nak masak setiap hari.....

No comments:

Post a Comment